Cara Menetapkan Kata Laluan pada Instagram untuk Melindungi Sembang Anda

Pada zaman ini, melindungi privasi di dalam talian adalah penting. Ini termasuk akaun media sosial, tempat di mana kita sering berkongsi maklumat dan mesej peribadi.

Instagram, sebagai contoh, ialah platform popular untuk berkongsi foto dan video dengan rakan dan pengikut. Tetapi apa yang berlaku jika seseorang mendapatkan nombor telefon dan mendapat akses ke akaun Instagram anda? Mereka boleh melihat semua mesej peribadi, foto dan video anda.

Baca juga cara menyemak jika seseorang mengintai anda di Instagram.

Itulah sebabnya penting untuk menetapkan kata laluan untuk akaun Instagram anda. Ini akan membantu menghalang akses tanpa kebenaran dan memastikan sembang anda selamat.

Menetapkan Kata Laluan Menggunakan Aplikasi Instagram

 • Buka aplikasi Instagram dan log masuk ke akaun anda.
 • Ketik pada gambar profil anda di sudut kanan bawah skrin.
 • Ketik 3 garis bertindih di sebelah kanan atas skrin.
 • Ketik Pusat Akaun.
 • Ketik Kata laluan dan keselamatan.
 • Ketik Tukar kata laluan.
 • Ikuti semua langkah sehingga selesai menukar kata laluan baru.

Menetapkan Kata Laluan Menggunakan Tetapan Keselamatan Telefon Anda

Langkah tepat untuk kaedah ini berbeza-beza bergantung pada model telefon anda dan sistem pengendalian. Tetapi inilah gambaran umum:

 • Buka aplikasi Tetapan telefon anda.
 • Ketik pada Keselamatan atau Skrin kunci.
 • Ketik pada Kunci skrin atau Kata Laluan.
 • Pilih jenis kunci skrin (contoh: PIN, kata laluan, corak).
 • Tetapkan kunci skrin baharu anda.
 • Setelah anda menetapkan kunci skrin untuk telefon anda, akaun Instagram anda (dan semua apl anda yang lain) akan dilindungi oleh kata laluan tersebut.

Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda boleh membantu memastikan sembang Instagram selamat.

 1. Instagram

  Instagram

  Instagram ialah aplikasi rangkaian sosial yang khusus bertujuan untuk menyiarkan dan berkongsi foto melalui peranti mudah alih anda. Membolehkan anda kongsi foto dengan serta-merta ke Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr dan Foursquare, semak imej rakan, gunakan penapis, sempadan tersuai dan kesan kabur Tilt-Shift, komen dan suka foto rakan.

Cara Muat Turun Mesej Suara dari Telegram
Cara Muat Turun Mesej Suara dari Telegram

Telegram menawarkan pelbagai ciri, dan antaranya ialah keupayaan untuk menghantar mesej suara pada perbualan. Tetapi bagaimana jika anda mahu menyimpan mesej suara tersebut di luar aplikasi? Kami ada caranya. Baca juga cara mengosongkan kac Telegram pada peranti Android. Cara…

Cara Menambah Butang Hubungi di Instagram
Cara Menambah Butang Hubungi di Instagram

Permudahkan orang ramai menghubungi anda di Instagram dengan menambahkan butang Hubungi pada profil. Butang ini membantu pengikut atau pelanggan menghantar mesej kepada anda dengan cepat. Jika anda pemilik perniagaan, pencipta atau sesiapa sahaja yang ingin mudah diakses di I…

Cara Menghantar Mesej kepada Berbilang Kenalan di WhatsApp
Cara Menghantar Mesej kepada Berbilang Kenalan di WhatsApp

WhatsApp adalah pilihan kita untuk komunikasi harian. WhatsApp membolehkan komunikasi segera dengan rakan dan rakan sekerja. Ramai orang bergelut untuk menghantar mesej kepada banyak kenalan sekaligus. Jangan risau! Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara untuk WhatsApp…