Apa itu fail APK dan cara memasangnya menggunakan AndroidOut?

Jika anda menggunakan peranti Android, anda mungkin pernah mendengar tentang sesuatu yang dipanggil fail APK. Anda mungkin juga tertanya-tanya tentangnya. Nah, jangan risau, kerana saya akan menerangkan tentang apa itu fail APK dan cara memasangnya pada peranti anda menggunakan AndroidOut di bawah.

Apa itu fail APK?

Fail APK hanyalah istilah untuk jenis fail tertentu. Sebagai contoh, jika anda menggunakan komputer desktop, anda akan biasa dengan jenis fail .exe yang membenarkan program dan fail dipasang ke dalam komputer anda. Fail APK juga berfungsi dengan cara yang sama. Ia mengandungi semua maklumat yang diperlukan untuk memasang aplikasi atau permainan pada peranti Android anda.

Mengapa saya perlu memasang fail APK sedangkan saya boleh menggunakan Google Play?

Gedung Google Play ialah cara paling selamat untuk memasang aplikasi pada peranti anda. Namun, ia bukanlah sentiasa lancar dan tanpa masalah. Kadangkala, anda perlu menunggu beberapa minggu atau bulan untuk kemas kini baharu dikeluarkan di Play Store, atau mungkin juga anda tinggal di negara atau kawasan di mana anda tidak dapat mengakses Gedung Google Play. Sesetengah pembangun juga membocorkan aplikasi mereka lebih awal sebelum diterbitkan di Play Store.

Dalam keadaan ini, anda perlu menggunakan APK. Dengan memintas Play Store, anda akan dapat mengakses terus aplikasi atau permainan lebih awal atau ‘turun taraf’ ke versi terdahulu jika kemas kini bermasalah atau sering mengalami ranap.

Bagaimana cara untuk memasangnya?

Memasang APK menggunakan AndroidOut adalah sangat mudah. Sebelum melakukan apa-apa, pertama sekali anda perlu melaraskan tetapan pada peranti untuk membolehkan memasang aplikasi daripada sumber pihak ketiga. Untuk melakukannya, anda perlu navigasi ke “Tetapan” –> “Keselamatan” –> dan tandakan pada “Sumber Tidak Diketahui” bagi membenarkan peranti anda memasang fail APK.

Setelah melakukannya, anda perlu mencari dan mengetik mana-mana aplikasi atau permainan di laman web kami. Halaman yang mengandungi maklumat penuh tentang aplikasi bersama dengan beberapa pilihan pemasangan yang lain akan dipaparkan.  Anda akan menemui pilihan untuk menghantar pautan ke e-mel anda, terus ke Play Store atau muat turun secara terus APK untuk aplikasi tersebut.

Jika anda baru pertama kali menggunakan AndroidOut, memilih pilihan e-mel ialah cara terbaik untuk sekaligus mendaftar surat berita kami supaya anda dapat mengetahui berita terkini dan terhebat tentang aplikasi yang lain, serta sebarang tawaran istimewa atau maklumat menarik. Jika Jika tidak, ketik pada pilihan ketiga (Muat Turun fail APK Selamat).

APK akan dimuat turun ke peranti anda dengan syarat anda telah menukar tetapan supaya memasang aplikasi daripada sumber yang tidak diketahui. Anda akan dapat memasangnya serta-merta. Setelah dimuat turun, pergi ke muat turun anda, ketik pada APK dan ketik “Ya”. Tunggu sebentar sehingga proses pemasangan selesai.

Itu sahaja. Ianya sangat mudah dan anda boleh memulakan pengembaraan yang menakjubkan dalam sekelip mata, tanpa perlu berurusan melalui Gedung Google Play.

Cara Menyembunyikan Akaun TikTok anda pada Android
Cara Menyembunyikan Akaun TikTok anda pada Android

TikTok, aplikasi yang terkenal dengan video bentuk pendek yang viral. Ia juga membolehkan anda mengawal kehadiran di dalam aplikasi tersebut. Kami akan menunjukkan kepada anda cara menyembunyikan akaun TikTok anda pada Android dalam beberapa langkah sahaja! Baca juga langkah-…

Langkah-Langkah Mendapatkan Pengesahan pada TikTok
Langkah-Langkah Mendapatkan Pengesahan pada TikTok

Mendapatkan tanda semak biru yang diidam-idamkan di sebelah nama pengguna anda di TikTok boleh terasa seperti impian menjadi kenyataan. Ia menandakan keaslian, kredibiliti, dan tempat di kalangan golongan elit platform. Tetapi bagaimana sebenarnya untuk mendapatkan pengesahan…

Cara Mengunci dan Menyembunyikan Sembang WhatsApp Individu
Cara Mengunci dan Menyembunyikan Sembang WhatsApp Individu

Melindungi privasi anda di WhatsApp adalah penting. Ketahui cara mengunci dan menyembunyikan sembang individu untuk memastikan perbualan anda selamat dan jauh daripada mengintip. Panduan ini akan membimbing anda melalui langkah-langkah untuk meningkatkan keselamatan sembang d…

Cara Memulihkan Sejarah Panggilan WhatsApp yang Dipadamkan
Cara Memulihkan Sejarah Panggilan WhatsApp yang Dipadamkan

Pernahkah secara tidak sengaja memadamkan sejarah panggilan daripada seseorang yang perlu dihubungi, menyebabkan anda terkial-kial mencari jalan untuk mendapatkannya semula. Malangnya, tidak seperti beberapa aplikasi lain, WhatsApp tidak menawarkan cara terbina dalam untuk me…

Cara untuk Menyahsembunyikan Catatan dan Cerita di Instagram
Cara untuk Menyahsembunyikan Catatan dan Cerita di Instagram

Pernah menyembunyikan siaran atau cerita di Instagram secara tidak sengaja? Jangan risau! Panduan ini akan membantu anda menyahsembunyikan siaran dan cerita Instagram. Baca juga cara melihat cerita lama di Instagram. Cara untuk Menyahsembunyikan Siaran dan Cerita di Instagram…