Apa itu fail APK dan cara memasangnya menggunakan AndroidOut?

Jika anda menggunakan peranti Android, anda mungkin pernah mendengar tentang sesuatu yang dipanggil fail APK. Anda mungkin juga tertanya-tanya tentangnya. Nah, jangan risau, kerana saya akan menerangkan tentang apa itu fail APK dan cara memasangnya pada peranti anda menggunakan AndroidOut di bawah.

Apa itu fail APK?

Fail APK hanyalah istilah untuk jenis fail tertentu. Sebagai contoh, jika anda menggunakan komputer desktop, anda akan biasa dengan jenis fail .exe yang membenarkan program dan fail dipasang ke dalam komputer anda. Fail APK juga berfungsi dengan cara yang sama. Ia mengandungi semua maklumat yang diperlukan untuk memasang aplikasi atau permainan pada peranti Android anda.

Mengapa saya perlu memasang fail APK sedangkan saya boleh menggunakan Google Play?

Gedung Google Play ialah cara paling selamat untuk memasang aplikasi pada peranti anda. Namun, ia bukanlah sentiasa lancar dan tanpa masalah. Kadangkala, anda perlu menunggu beberapa minggu atau bulan untuk kemas kini baharu dikeluarkan di Play Store, atau mungkin juga anda tinggal di negara atau kawasan di mana anda tidak dapat mengakses Gedung Google Play. Sesetengah pembangun juga membocorkan aplikasi mereka lebih awal sebelum diterbitkan di Play Store.

Dalam keadaan ini, anda perlu menggunakan APK. Dengan memintas Play Store, anda akan dapat mengakses terus aplikasi atau permainan lebih awal atau ‘turun taraf’ ke versi terdahulu jika kemas kini bermasalah atau sering mengalami ranap.

Bagaimana cara untuk memasangnya?

Memasang APK menggunakan AndroidOut adalah sangat mudah. Sebelum melakukan apa-apa, pertama sekali anda perlu melaraskan tetapan pada peranti untuk membolehkan memasang aplikasi daripada sumber pihak ketiga. Untuk melakukannya, anda perlu navigasi ke “Tetapan” –> “Keselamatan” –> dan tandakan pada “Sumber Tidak Diketahui” bagi membenarkan peranti anda memasang fail APK.

Setelah melakukannya, anda perlu mencari dan mengetik mana-mana aplikasi atau permainan di laman web kami. Halaman yang mengandungi maklumat penuh tentang aplikasi bersama dengan beberapa pilihan pemasangan yang lain akan dipaparkan.  Anda akan menemui pilihan untuk menghantar pautan ke e-mel anda, terus ke Play Store atau muat turun secara terus APK untuk aplikasi tersebut.

Jika anda baru pertama kali menggunakan AndroidOut, memilih pilihan e-mel ialah cara terbaik untuk sekaligus mendaftar surat berita kami supaya anda dapat mengetahui berita terkini dan terhebat tentang aplikasi yang lain, serta sebarang tawaran istimewa atau maklumat menarik. Jika Jika tidak, ketik pada pilihan ketiga (Muat Turun fail APK Selamat).

APK akan dimuat turun ke peranti anda dengan syarat anda telah menukar tetapan supaya memasang aplikasi daripada sumber yang tidak diketahui. Anda akan dapat memasangnya serta-merta. Setelah dimuat turun, pergi ke muat turun anda, ketik pada APK dan ketik “Ya”. Tunggu sebentar sehingga proses pemasangan selesai.

Itu sahaja. Ianya sangat mudah dan anda boleh memulakan pengembaraan yang menakjubkan dalam sekelip mata, tanpa perlu berurusan melalui Gedung Google Play.

Cara Semak Sejarah Log Masuk Telegram Pada Android
Cara Semak Sejarah Log Masuk Telegram Pada Android

Telegram, aplikasi pemesejan popular, menawarkan ciri berharga yang membolehkan anda memantau keselamatan akaun dengan menyemak sejarah log masuk. Menyedari siapa yang telah mengakses akaun Telegram boleh membantu anda mengesan sebarang aktiviti yang tidak dibenarkan dan meng…

Cara Melihat Siaran Instagram Tanpa Akaun & Secara Sah
Cara Melihat Siaran Instagram Tanpa Akaun & Secara Sah

Dalam era digital hari ini, Instagram telah menjadi hab untuk berkongsi foto, video dan momen indah dengan dunia. Walaupun kebanyakan pengguna mempunyai profil awam, mungkin ada kalanya anda ingin melihat siaran Instagram tanpa mempunyai akaun. Terdapat beberapa kaedah yang b…

Cara Merepot Seseorang di Telegram
Cara Merepot Seseorang di Telegram

Ciri keselamatan yang ditawarkan oleh Telegram menjadikannya salah satu daripada aplikasi pemesejan yang popular. Telegram mewujudkan persekitaran yang selamat dan menyeronokkan, namun mungkin terdapat  segelintir individu menyiarkan kandungan yang tidak wajar. Untuk mengekal…

Cara Berkongsi Skrin Anda di WhatsApp
Cara Berkongsi Skrin Anda di WhatsApp

WhatsApp, salah satu aplikasi pemesejan paling popular di seluruh dunia, sentiasa berkembang untuk memenuhi keperluan penggunanya. Satu ciri yang menjadi semakin penting ialah keupayaan untuk berkongsi skrin semasa perbualan. Sama ada untuk kerja, sokongan teknologi atau hany…